Motion gör susen för hjärnan!

Jag tentarpluggar! Ämnet är Kognitionspsykologi med neurovetenskap. Det ä mycket intressant ämne, som tilltalar mig, och för mig att tänka efter. Jag har haft två otroligt fascinerande föreläsare. Deras kunskap är för mig beundransvärd, nästan på snudd till avund. Jag vill med kunna.

Vi har pratat mycket om hjärnan. Det har lätt till diskussioner och frågor, mycket rörande minne, inlärning, Alzheimers, AdHd, mm. Senast igår hade vi diskussioner angående hjärnan och motion.Motion gör susen för hjärnan!

Hjärnan är plastisk. Det vill säga, ju mer vi använder den, desto mer växer den. Inte i omfång, men i vikt och kunskap. Ju mer vi använder hjärnan, desto mer aktiveras den, vilket leder till att vi bland annat lär oss mer, minns mer. En person med begynnande Alzhemimers kan fördröja att tappa minnet genom att tex lösa korsord. Visst är det häftigt!

Ju mer vi sätts i situationer där vi måste tänka själva, desto smartare blir vi! På djur har det gjorts experiment att de till och med lever längre!

Fysisk motion är också fantastiskt bra. Att motionera får hjärnans ”slaggprodukter” att transporteras ut. Både demenssjukdomar och depression kan lindras med hjälp av motion. Läkare ordinerar allt mer fysisk aktivitet för att bota vissa sjukdomar. Rekommendationen är 30 minter om dagen, med en pulshöjare på över 130.

Vi har en signalsubstans som heter serotonin i vår kropp. Vid depression har man oftast en för låg serotoninhalt i kroppen. Fysisk aktivitet hjälper denna signalsubstans att öka i kroppen. Detta är bevisat vid flera forskningar. Läs mer på http://www.utvecklingsradet.se/1453

För att höja serotoninhalten genom livsmedel, bör du öka ditt intag av tex rött kött, havre, banan, annanas, soja, hasselnötter, och valnötter. (Källa www.halsosidorna.se)

Så ut och rör på dig! Cykla till jobbet, promenad på lunchen, joggingtur, inlines, ja vad du känner för. Kanon att passa på att vara ute så här års, för att ta till vara den sköna solen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *